Η ιστορία του σπηλαίου

Στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα ο  Σουηδός σπηλαιολόγος εξερευνητής Linberg αφού περιηγήθηκε στο σπήλαιο, ενημέρωσε τους κατοίκους της πόλης  για τον εντυπωσιακό  εσωτερικό του διάκοσμο.

Σπήλαιο του Δράκου - Καστοριά

Μια δεκαετία αργότερα η  Ελληνική Σπηλαιολογική  προχώρησε σε φωτογράφιση και χαρτογράφηση του σπηλαίου μετά από αρκετές επισκέψεις στο εσωτερικό του.

Τις επόμενες δεκαετίες ο Δήμος της Καστοριάς και τοπικοί φορείς της πόλης προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το σπήλαιο , με το σχέδιο αυτό να γίνεται πράξη τη δεκαετία του 90. Μετά από μελέτες,  χρηματοδότηση και πολύχρονες εργασίες, το Δεκέμβριο του 2009  το σπήλαιο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.

Η προσεγμένη μελέτη και υλοποίηση της αξιοποίησης καθιστούν τη σπηλιά του δράκου ένα από τα πιο σύγχρονα ως προς την ανάδειξη και εντυπωσιακά σπήλαια των Βαλκανίων, ως προς τον διάκοσμο του , εξοπλισμένο με ιδιαίτερα εξελιγμένες εγκαταστάσεις φωτισμού και σύστημα ανακύκλωσης αέρα. Κάτι το οποίο  που επιτρέπει τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης του σπηλαίου ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει τη διάβρωση στο εσωτερικό του.

Σπήλαιο του Δράκου - Καστοριά
Σπήλαιο του Δράκου - Καστοριά